INSTITUT CAPARRELLA Educació Lleida Lleida

Espais del front del Segre, el Merengue i els búnquers de Palous, 2n de Batxillerat

02/03/2023

El 15 de febrer l'alumnat de 2n de Batxillerat va visitar l'espai museïtzat del Merengue i els búnquers de Palous a Camarasa amb l'objectiu de conèixer i analitzar els fets que hi van succeir el maig de 1938, quan aquest indret va esdevenir un dels escenaris rellevants de la Batalla del Segre.

L'activitat arrenca a la cota 306 situada al Tossal del Déu, al nord del cap de pont de Balaguer, és coneguda com el Merengue, perquè el capità Cabrera, de la 3a companyia republicana, quan va rebre l'ordre d'atacar-lo va exclamar dirigint-se als soldats de la lleva del biberó "Esto nos lo vamos a comer como si fuera un merengue". El professorat del Camp d'Aprenentatge de la Noguera, a partir del rol de tres personatges: un capità republicà, una miliciana i un jove de la lleva del Biberó aborden els fets de la guerra des de diverses perspectives utilitzant objectes i testimonis amb l'objectiu afavorir un aprenentatge vivencial.

Al llarg de l'itinerari Història i Memòria mantenen un diàleg permanent que fa que ens plantegem "Cal recuperar la memòria històrica?". Amb aquesta qüestió oberta podem reflexionar amb la frase: "Recordem-ho sempre perquè mai més no torni a succeir". La frase es troba inscrita en el monòlit commemoratiu que van fer l'any 1985 Associació de supervivents de la lleva del biberó al 
Merengue.