INSTITUT CAPARRELLA Educació Lleida Lleida

27 de gener, Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

03/02/2021

El lema del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust del 2021 és “Sigues la llum a la foscor”.

Aquest lema encoratja tothom a reflexionar sobre les profunditats a les quals la humanitat pot enfonsar-se, però també la manera en què les persones i les comunitats van resistir aquesta foscor per "ser la llum" abans, durant i després del genocidi.

Fent nostre aquest lema, el departament de Ciències Socials, ha realitzat amb l’alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat un seguit d’activitats per adquirir el compromís amb la memòria històrica, és a dir, no oblidar que va succeir i, sobretot, evitar que mai més es torni a repetir i així, contribuir a fer una societat més integradora.

L’alumnat de 4t d’ESO B,  a partir de la lectura dels testimonis dels nens i les nenes que van patir l’horror del règim nazi, han dissenyat pòsters per no oblidar que  prop d’un milió i mig d’infants i adolescents van morir en l’Holocaust.

L’alumnat de 4t d’ESO D, amb el seu collage, ens mostra l’horror del règim nazi que va exterminar a 6 milions de persones entre dones, homes, nens i nenes, jueus, poble gitano, homosexuals, persones discapacitades i membres d’altres col·lectius com els republicans espanyols deportats, amb un missatge clar: “Perquè mai més es torni a repetir”. “Memòria si, oblit mai”.

L’alumnat de 1r de Batxillerat A, havia de participar en l’acte que organitza el Grup DEMD Lleida, al teatre de l’Escorxador, amb motiu del “Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust”. Enguany, a causa de la pandèmia, ho han fet  amb el vídeo d’homenatge d’en Carmelo Carrero Botines, deportat d’Albatàrrec, mort a camp de concentració de Gusen.

Amb la col·laboració del departament de català, l’alumnat de 1r de Batxillerat A i B,  ha dissenyat un “booktrailer”, per promocionar el llibre “La lladre de llibres” de Markus Zusak, amb l’objectiu d’ incitar a la lectura d’un llibre que ens mostra l’horror de la guerra i del nazisme, però a la vegada aconsegueix emocionar-nos i fer valdre les paraules. 

L’alumnat de 2n de Batxillerat A, que cursen l’assignatura d’Història de l’Art, han realitzat una “performance” on l’acció consisteix en el record als espanyols que van acabar als camps de concentració nazis (representats amb el triangle blau amb el distintiu de presos polítics i amb la “S” d’espanyols representada amb unes espelmes) que a la vegada van cremant imatges del nazisme i dels camps de concentració.

L’Andrea Poblador ha estat l’encarregada de llegir el manifest en memòria de les víctimes de l’Holocaust de l’Institut Caparrella.

En els següents enllaços trobareu la mostra dels treballs que han fet l’alumnat

  1. Lectura del manifest https://youtu.be/6aQ9cApSPI4
  2. Homenatge a Carmelo Carrero https://youtu.be/rlClAb6uBRU
  3. Mostra del collage realitzat per 4rt Eso D https://youtu.be/foZlV9TyLRs
  4. Poster en memòria dels infants i adolescents https://youtu.be/Ee1nb3EAkxE