INSTITUT CAPARRELLA Educació Lleida Lleida

Els records de la padrina Conxita, maleta didàctica del franquisme a 4rt ESO

25/04/2025

Durant el segon trimestre l’Àngels Escolà, practicant del Màster de Formació del Professorat de la UdL, ha fet classes de ciències socials a l’alumnat dels grups C, D i E de 4t d'ESO. Per parlar del franquisme ha dissenyat una ‘maleta didàctica’ amb diferents objectes sobre l’època amb l’objectiu de facilitar l’ensenyament i la consolidació del coneixement. És sabut que aquest tipus d’eines donen molt bons resultats, ja que permeten transmetre coneixement de forma més pràctica i interactiva ajudant a assolir un aprenentatge més significatiu.

Aquesta maleta, titulada ‘Els records de la padrina Conxita’ incloïa objectes reals sobre la vida de la padrina de l’Àngels, amb els quals l'alumnat ha pogut interactuar per conèixer de primera mà com era la vida d'una dona lleidatana durant el règim franquista. Entre els objectes que han pogut veure i tocar trobem: un rosari i llibres de pregària, un carnet de família nombrosa, un fumigador de mà, una planxa de ferro i una d’elèctrica, monedes i bitllets, un teler per brodar, una coixinera brodada, llibres de patronatge i fotos familiars, entre altres. A partir de la presentació dels objectes i de la història de la vida de Conxita, s'han treballat diferents tasques que han generat força interès entre l'alumnat i han servit per crear empatia envers les persones (sobretot les dones) que van viure aquell moment històric.

En definitiva, una activitat que ha permès fer l'ensenyament més visual, interactiu i pràctic, afavorint que creïn records més significatius que els ajuden a interioritzar millor els aprenentatges. A més, no només aprenen fets històrics, sinó que també es fan preguntes, se’ls desperta la curiositat i es motiven a buscar a casa seva objectes d’aquella època, que després porten a classe. Això fomenta la participació activa, l’interès per la recerca i una connexió emocional amb la història que van descobrint.